GIDACILARIZ

GIDACILARIZ
NE KADAR GÜZEL GÖRÜNÜYO DEGİLMİ

7 Şubat 2010 Pazar

kaymak

Genel Kaymak Bilgileri
Kaymak sütün yağının yoğunlaştırılmasıyla elde edilir. Kaymak sütten veya kremadan yapılan bal reçel pekmez fındık ezmesi ve tatlılarla birlikte yenilen bir süt ürünüdür.

Kaymak Çeşit ve Farkları
Kahvaltı kaymağı 2 çeşittir...

•süt kaymağı (manda kaymağı yada afyon kaymağı olarak da bilinir.)
•krema kaymağı
Süt kaymağı ve krema kaymağı arasında belirgin farklar vardır.

•Süt kaymağı dayanma süresi 2-3 gündür.
•Krema kaymağının dayanma süresi 7-15 gündür.
•Süt kaymağı fiyat olarak herzaman krema kaymağının 2 katı kadar pahalıdır.
Neden halkımız krema kaymağını tercih ediyor ?
a.Halkımızın krema kaymağını tercih etmesinin sebebi dayanma süresinin uzun olması ve tabiki fiyatının belirgin ölçüde düşük olmasıdır.süt kaymağını aldığında 2 -3 gün içerisinde tüketmesi gerekirken paket olarak yada tepside satılan krema kaymağını daha uzun süre en az bir hafta süre boyunca saklayabilmektedir.
b.Bugün süt kaymağı kg olarak 20 ytl ye kadar değişken fiyatlarda satılmakta iken krema kaymağının kg olarak satış noktalarında 8- 15 ytl arasında ki fiyatlarda bulunabilmesi.
c.Lezzet olarak kimi insanlarımız süt kaymağını iyi bulurken kimi insanlarımızda krema kaymağını daha lezzetli bulmaktadır .aslında herşeyin damak zevkine göre şekillendiğini söylemek daha uygun olur.ve aslında 2 çeşit kaymak ta aynı hammaddeden sütten üretilmektedir.krema kaymağının farkı sütün yağı dediğimiz kremasından yapılmasıdır.
d.Belkide insanlarımızın krema kaymağını seçmesinin en önemli nedeni..süt kaymağı yada halk arasındaki adıyla (afyon kaymağı , manda kaymağı) nın eski döneme göre aslını bulamamasıdır.şimdiki süt kaymaklarının bir çoğu içine krema katılarak maliyeti düşürülmekte ve süt kaymağı niyetine yüksek fiyata satılmaktadır gerçek süt kaymağını bulamayan halkımız dolayısıyla hemen hemen aynı içerikte olan şimdiki süt kaymağı ile krema kaymağı arasındaki farkın pek fazla olmadığı kanısındadır.not:
Günümüzde az da olsa gerçek süt kaymağını yapmakta olanların varlığını da unutmamak lazım.
e.Krema kaymağının manda kaymağına göre daha hafif olmasıdır.
Gerçek süt kaymağının neden üretilemediği sorusuna gelince;
a.Bölgelerde giderek azalan manda yetişiriciliği sebebiyle manda yetiştiriciliğin azalması sonucu manda sütü bulmakta firmaların zorlanması.
b.Kaymak harici sütün değerlendirilememesi 10 kg süt kaymağı yapmak için yaklaşık 125 kg süt işlenmesi gerekiyor yada 100 kg süt kaymağı yapmak için tam 1 ton 250 kg süt işlenmesi gerekli fakat bu işlenen 1 ton 250 kg dan 100 kg süt kaymağı elde edilebileceğinden geriya kalan 1ton 150 kg sütün özelliği kaybolmakta olup ya kullanılamayacak yada harmanlanarak yoğurt yapılacaktır. Fakat sütün özelliği kaybolduğundan yapılacak yoğurttan bir randıman alınamayacağı yani iyi bir yoğurt olmayacağı bilinmektedir. Bu nedenle gercek süt kaymağı yapımı çok maliyetlidir bu yüzden şimdiki süt kaymağı diye satılan kaymaklara krema katılarak özelliği kaybolan sütün maliyeti asgariye indirilmekte ve ancak krema katılmış süt kaymağı yapılabilmektedir. Günümüzde ki süt kaymaklarının % 90'ı krema karışımlıdır
c.Başka bir bakış açısıyla bakarsak .eğer bir günde 5 şubeli bir hipermarkete ortalama 20' şer kg süt kaymağı lazım olsa toplam 100 kg süt kaymağı için üretici tam 900 kg sütü değerlendiremeyeceğinden.size gelecek olan süt kaymağının krema karışımlı olduğunun anlayabilirsiniz
not: birkaç tanede olsa bu gercek süt kaymağını üretenlerinde olduğunu unutmamak lazım gercek süt kaymağı yada manda kaymağının lezzetini ve üreticilerini ayrı tutmamız lazım.
Krema Dayanıklılık Süresi
a.Kaymağın hammaddesi olan sütün yüksek ısılarda pastörize edilmemesi ve üretilen kaymağın soğuk şekillerde tutulmaması en büyük erken bozulma nedenidir.
b.Krema kaymağının dayanıklılık süresi muhafaza şartlarına görede birebir değişmekte olup genel olarak 10 gün kadar dayanıklılığını koruduğu bilinmektedir eğer krema kaymağınızı soğuk bir yerde yani -1 ve +4 derece arasında muhafaza ederseniz ve süt pastörizesi yapılmışsa dayanma süresini ve tazeliğini 20 güne kadar cıkartabilirsiniz krema kaymağı hava şartlarında değerlendiğinde kışın hava soğuk olduğu için 30 güne kadar bozulmadığı gözlemlenmiştir. fakat bunun tam tersi yaz aylarında bu kaymağın bozulma süresi 3 güne kadar inmiştir yazın havanın sıcak olması ve bu kaymağı satan market bakkal şarküteri vb satış yerlerinin elektrik tasarrufuna gitmek için dolablarını kapamaları sonucu kaymak 30 derecelere varan sıcakla karşı karşıya bırakılmakta ve bu nedenle dayanma süresi bu kadar kısaya inebilmektedir bir kaymağın 1 saat boyunca 10-30 derece arası sıcakta bırakılması bile kaymağın çok erken bozulmasına olanak sağlamaktadır.
c.Kimi müşterilerin bizim üretimimiz olan krema kaymağını kışın dayanma süresinin ve tazeliğinin uzun olması nedeniyle tebrik etmesinin yanı sıra yaz aylarında tam tersi bir şekilde erken bozulması ile ilgili şikayette bulunmasının nedenide yukarda yazılan elektrik tasarrufu ve kaymağın sıcakla temas ettirilmesidir. Yoksa kaymağın kışın farklı yazın farklı üretilmesi gibi bir durum olamaz.
Kaymak muhafaza şekilleri
a.kaymak muhafazası derece olarak -1 ve +4 derece soğuklukta saklanmalıdır alınan ve ambalajı açılan kaymak kullanıldıktan sonra sararmaması ve sertleşmemesi için ambalajı kapalı bir şekilde tutulmalıdır kaymağın sıcakla temas ettirilmemesi yada soğukta saklanması en iyi muhafaza şeklidir.
Kaymak tadı
a.Kahvaltı kaymağındaki tad olayı her kişinin damak zevkine göre değişmekte olduğu gözlenmiştir bazı yapılan denemelerde aynı kaymağı kimi şekerli kimi acı kimi tatsız bulmuştur genel olarak kaymak tatlı bir şeylerle tüketilidiği için tadı ayırt edilemezsede tatlı grubu ile çok iyi bir ikili olduğu belirlenmiş olup yalnız olarak tadını almak isteyenlere içilen normal süt tadında olduğunu söyleyebiliriz.
Kaymak Rengi
a.Kaymak hakkında halkımızın en çok yanılgıya düştüğü renk konusudur kimi insanlarımız sarı renkte olan kaymağın bozuk ,beyaz renkte olan kaymağın ise taze ve kullanılabilir olduğunu sanmaktadır oysa kaymağın sarı renk ve beyaz renkte olması taze ve bayat olmasını göstermez kaymağın sarı renkte olmasının nedeni,:yazın süt veren hayvanların dışarıda yani otlak yerlerde ve yeşillik yiyerek beslenmesi ve yeşillikle beslenen hayvanın sütünün sarı gelmesidir bunu tersi yani beyaz olmasının sebebi ise kışın dışarıda otlatılamayan hayvanların kapalı ortamlarda yem ile beslenmesi ve sütünün beyaz gelmesinden kaynaklanmaktadır.
b.Kimi firmalarda yazın dahi kaymağın beyaz çıktığı görülebilmektedir fakat bu beyazlık kullanılan beyazlatıcı ilaca bağlı olmasındandır.kullanılan beyazlatıcı ilacın sağlığa zararlı olmayan sağlık bakanlığından onaylı olması zorunludur.
Kaymağın İçeriği
a.Krema kaymağının içeriği en az % 65 krema ve % 35 süt ve muhafaza ilacı.
Not: Muhafaza ilacı sağlık bakanlığına uygun belirtilen ilaçtır.muhafaza ilaçları kaymak ömrünü artırmaya destek olup her firma tarafından kullanıma ve tercihe göre çeşitlilik ve marka olarak değişebilmektedir.
Tüketim Şekli
a.Krema kaymağı genel olarak sabahları kahvaltılarda tercih edilmekte olup tatlılarla tüketilmektedir krema kaymağı:bal,reçel,pekmez,fındık ezmesi,ve tüm tatlılarla birlikte tüketilmelidir sade yalnız kaymak yenilmesini tavsiye etmiyoruz.çünkü kaymak tatlı grubu ile kullanıldığında lezzet vermektedir.
Yararları
a.Kaymak bir kalsiyum deposudur kemikleri güçlendirir vücudu zinde tutar tereyağı ve benzeri margarin gibi katı yağlara göre hem daha az kalorili hemde % 65 yağ oranıyla daha hafiftir.
Ambalaj Şekilleri
100 GR ,150 GR ,200 GR,250 GR ,300 GR,400 GR,500 GR,1000 GR,2000 GR ,3000 GR , 4000 GR ,5000 GR olarak isteğe bağlı kilitli kapak kasede ya da tepsi olarak üretilip ambalajlanır.

Kaymak Fiyatları
Mesafenin uzaklığı ve firmalarının kar marjlarını düşük veya yüksek tutmasına göre değişmekte olup ortalama olarak kg fiyatı 8ytl ile 15 ytl olarak değişmektedir.

Müşteri Memnuniyeti ve Hakları
a.Cesay yağmur kaymak olarak tüm tüketici haklarına sonsuz saygılı olup tüm haklarınızı saklı tutmaktayız .
b.Eğer satın aldığınız kaymak ambalajı açık veya deforme olmuşsa değişim yapabilirsiniz.
c.Aldığınız kaymak ta son kullanma tarihi geçmiş ise kullanmadan yenisiyle değiştirebilirsiniz.
d.Tüm eleştri şikayet ve önerileriniz i paylaşacağınız müşteri memnuniyet hattını lütfen arayınız
e.İsteyen müşterilerimiz tesislerimizi ziyaret edebilmektedir.
f.Tüm haklarınız saklıdır müşteri memnuniyet hattı 0212 321 19 51 müşteri memnuniyet info@yagmurkaymak.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder